QUÈ ÉS L’FP?
És un conjunt d’ensenyaments que donen a l’alumnat la formació necessària per poder exercir la professió que tria i que més li agrada.
COM S’ORGANITZA L’FP?
Es divideix en:
- Programes per a la formació i la inserció dels joves sense GESO (PFI, antics PQPI): adreçats a l’alumnat major de 16 anys que no ha acreditat l’ESO.
- Cicle formatiu de Grau Mitjà (CFGM) per a l’alumnat que acredita l’ESO, prova d’accés o curs específic per a l’accés.
- Cicle formatiu de Grau Superior (CFGS) per a l’alumnat que han aprovat el Batxillerat. També s’hi pot accedir amb un cicle de grau mitjà, mitjançant una prova d’accés o el curs específic per a l’accés.
- Formació professional per a l’ocupació adreçada a majors de 16 anys per facilitar la inserció o la millora laboral mitjançant la qualificació, reconversió o perfeccionament professional.
Cadascun dels estudis consta de tres parts diferenciades: formació teòrica i formació pràctica en el mateix centre educatiu i, posteriorment, les hores destinades a la FCT (Formació en centres de treball).
LES PRÀCTIQUES A L’EMPRES (FCT)
La Formació en Centres de Treball és el conjunt de pràctiques formatives no laborals que realitza l’alumnat de cicles formatius en centres de treball situats a l’entorn dels centres on cursen els estudis, mitjançant un conveni de col·laboració subscrit entre l’escola i l’empresa. L’FCT forma part del programa formatiu (curricular) d’aquests ensenyaments. La durada de la formació pràctica en centres de treball oscil·la entre 300 i 700 hores, depenent de cada cicle.
FAMÍLIES PROFESSIONALS:
Els ensenyaments professionals s’organitzen en programes de qualificació professional inicial, en cicles formatius de grau mitjà i grau superior, i formació per a l’ocupació (FPO)
Aquesta formació s’agrupa segons el seu àmbit d’actuació en 24 famílies professionals:
- Activitats físiques i esportives
- Administració i gestió
- Agrària *
- Arts gràfiques *
- Comerç i màrqueting
- Edificació i obra civil
- Electricitat i electrònica
- Energia i aigua *
- Fabricació mecànica
- Fusta, moble i suro *
- Hoteleria i turisme *
- Imatge i so *
- Imatge personal
- Indústries alimentàries *
- Indústries extractives *
- Informàtica i comunicacions
- Instal·lació i manteniment
- Maritimopesquera *
- Química
- Sanitat
- Seguretat i medi ambient *
- Serveis socioculturals i a la comunitat
- Tèxtil, confecció i pell *
- Transport i manteniment de vehicles
(marcades amb asterisc ‘*’ les famílies que no es fan a Mataró)
QUINS SERVEIS DE VALOR AFEGIT OFEREIXEN ELS CENTRES D’FP?
Actualment molts centres ofereixen serveis complementaris a la seva tasca educativa que permeten millorar l’ocupabilitat dels alumnes i la seva projecció professional:
- Servei d’assessorament. És un servei a demanda de la persona interessada que permet disposar de forma individual d’un assessor especialista en una família professional. Ens ajudarà a identificar les nostres capacitats, interessos i el nostre objectiu professional al llarg de diferents sessions de treball. És un servei personalitzat que ajuda les persones a definir i assolir el seu objectiu professional mitjançant la identificació de la formació amb reconeixement acadèmic. + informació
- Servei de reconeixement. El seu objectiu és reconèixer acadèmicament els aprenentatges assolits mitjançant l’experiència laboral o en activitats socials. D’alguna manera dona continuïtat al derogat programa Qualifica’t. + informació
- Acredita’t.- Procediment d’acreditació de competències adquirides mitjançant l’experiència laboral o vies no formals de formació. El procediment a seguir és:
- Assessorament.
- Acreditació de competències. + informació
- Avaluació.