Title Image

Institut Miquel Biada

Institut Miquel Biada

Institut Miquel Biada

Titularitat: Pública - Departament d’Ensenyament
Adreça: Avinguda Puig i Cadafalch, 89-99
08303 - Mataró (Cerdanyola Sud)
Telèfon: 93 798 14 89
Correu electrònic:
a8021259@xtec.cat
Adreça web:
http://biada.org/

DESCRIPCIÓ

La Història

L’IES Miquel Biada és un punt de referència per la seva llarga trajectòria en la formació de nois i noies tant de la ciutat com de la comarca.Els orígens es remunten a l’any 1866 quan l’Ajuntament de Mataró va crear l’ Escola d’ Arts i Oficis, ubicada en la fleca del carrer d’en Palau.L’Escola d’Arts i Oficis neix sota l’impuls de Terenci Thos, Antoni Ferrer i Emili Cabanyes, perquè “la ciència no ha esta mai un patrimoni exclusiu dels aristòcrates (…) els principals autors de descobriments i inovacions en arts, ciències i en totes les branques del saber humà, s’na gronxat en humil bressol” . Són paraules de Terenci Thos en l’acte d’inuguració.L’any 1948, any del centenari del ferrocarril, a fi de commemorar l’efemèride es proposa, entre d’altres, la creació d’una Escola de Formació Professional, donat que l’Escola d’Arts i Oficis estava més encaminada a la part artística i “en la ciudad hay 2000 aprendices que les falta perfecionamentiento” , així ho manifestaven els industrials i fins i tot el mateix CNS encarregat , en aquelles dates, de la formació professional.Aquest projecte, però, no començarà a tirar endavant fins el 1958 quan Antoni Macià i Fonoll amb un grup de tècnics industrials i estudiants universitaris, aprofitant la nova llei d’Ensenyament Professional, proposen a l’Ajuntament aprofitar l’edifici de l’Escola d’Arts i Oficis per a Escola de Formació Professional. L´Ajuntament de Mataró accepta la proposta i acollint-se al nou pla d´ensenyament va acordar:

”Decidido nuestro Ayuntamiento a fomentar e intensificar la labor pedagógica, en lo que en materia de enseñanza se refiere, con el fin que nuestra ciudad consiga la grandeza apetecida y alcance al mismo tiempo el rango y prestigio que le corresponde y merece como capitalidad de la Maresma, ha decidido transformar la Escuela de Artes y Oficios en Centro de Formación Profesional”

L´edifici del carrer d´en Palau presentarà greus mancances d´espai per acolllir els nous estudis i la demanda creixent de sol.licituds d´admissió, per això, des de l´any 1960 l´Ajuntament, mogut per l´impuls de l´equip del professorat del centre , encapçalats per l´Antoni Macià , crearà una comissió per a la construcció d´un nou edifici. Les obres del qual es van iniciar a primers de 1965 i s´inaugurà el curs 1967-68. La nova escola portarà el nom d´en Miquel Biada com s´havia previst ja l´any 1948.

Des del curs 1976-77 fins el 1982-83 l´institut de formació professional Miquel Biada serà l´embrió, amb caràcter experimental, de la primera Escola Universitària de Mataró depenent de la UPB. A l´inici del curs 1982-83 , consolidada l´experiència, l´Escola Universitària d´Enginyeria Tècnica de Mataró serà declarada centre adherit a la UPB.

El curs 1985-86 davant les dificultats d’aprentatge que presenten molts alumnes de la ciutat, l´institut endega la tasca de la creació d´un Centre d’ Aprenentatge, depenet del mateix institut, que tindrà vigència fins al final de la LOGSE.

Titularitat

Des dels inicis de l’ Escola d’Arts i Oficis fins a l’actual IES Miquel Biada l’Ajuntament de Mataró ha estat el titular i qui s’ha fet càrrec de la gestió d’aquest centre educatiu. Actualment l’IES Miquel Biada és un institut d’ensenyament secundari inclòs en la xarxa pública amb titulariat municipal.

Pel que fa al finançament econòmic, l’ Ajuntament de Mataró té subscrit un conveni amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya pel sosteniment del centre.

Aquest lloc web utilitza galetes per a que vosté tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes. Si vol més informació faci clic a l'enllaç.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies